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CCW FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

California Penal Code (PC) Sections listed for reference.

If you cannot find your answers below, then send an email to the CCW Unit CCW@sjgov.org

What if | am unable to upload the required documents?

If you are unable to upload the required documents at the time of application, you may

do the following:

a. If you don't have a scanner you may take a photo with your cell phone, save it as a
PDF or jpeg attachment (full size but not more than 5mg file), and upload them to
your application, or send them to the CCW@sjgov.org email address.

b. If you still have problems, then bring the documents to the Sheriff's Office CCW Unit
and we can upload the documents for you.
What if  don’t have an Email address?
You may need to reach out to family members, friends, or co-workers that has an email to
receive information from Permitium. You will need an email address to complete the
application. If you have no other option, then you can contact the CCW Unit for further
instructions.
Telephone: (209) 468-5822 Email: CCW@sjgov.org.

How can | tell if my uploaded material has been received?

You can see the documents you uploaded by signing back into Permitium via the Order
Tracker link Permitium provided when you submitted your application using your order
number. You cannot reopen uploaded documents, or delete them, but you can see
whether the file was successfully uploaded. Applicants are responsible for ensuring they
are using a program that is compatible with the Permitium site. (the Chrome platform
works best with the Permitium program).

What do | do if | am self-employed, own a business or wish to carry my weapon while |

am working in my business?
Penal Code Section 26035. Nothing in Section 25820 shall prevent any person engaged in
any lawful business, including a nonprofit organization, or any officer, employee, or agent

authorized by that person for lawful purposes connected with that business, from having
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a loaded firearm within the person’s place of business, or any person in lawful
possession of private property from having a loaded firearm on that property.

Are CCW Permits issued for Security Guards or for Executive Protection employment
purposes?

No. CCW Permits will NOT be issued for employment purposes, including Security Guards

and Executive Protection.

I have filed a restraining order and need a CCW permit as soon as possible. How do | get
an appointment due to life-threatening events?
If you need to request a permit to carry a concealed weapon due to a restraining order,

please call our CCW Permit Telephone line at (209) 468-5822 and leave a detailed

message and email CCW@sjgov.org. You will be required to present a copy of the
restraining order, the accompanying police report, and any other documents pertaining
to the court order as each request is reviewed and considerations are made on a case-
by-case basis.

If am on probation or parole, can | be issued a CCW Permit?

No, if you are on court probation, supervised probation, or parole, you must first complete
your probation/parole period before applying.

Can | reapply for a CCW Permit if | am revoked or denied?

Yes, if you are revoked or denied you may reapply after a minimum probationary period
of two (2) years unless DOJ issues a lifetime firearm prohibition. If you have questions, or
are requesting an exception, contact the Professional Standards Division at (209) 468-

5822, or write a request and email it to CCW@sjgov.org.

Is there a specific type of firearm | must use?

No. Weapons must be free from mechanical flaws and in good working order. Firearm(s)
must be concealable. You can check with the Department of Justice Web Site to ensure
the weapon (s) you are listing comply with current specifications and laws.
https://oag.ca.gov/firearms.

Note: You may NOT add rifle caliber weapons (AR Pistol, AK-Pistol, etc.) to your permit.
Derringers are not allowed as CCW weapons.

How many weapons are allowed on a CCW permit?

There are a maximum of three (3) weapons allowed on a CCW permit in San Joaquin
County.

e NEW LAW 2024- Refer to Penal Code Section 26200(10)(d): A licensee authorized to
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carry a firearm pursuant to this chapter shall not carry more than two firearms under
the licensee’s control at one time.
How do | list a weapon capable of firing different calibers?
You must list the caliber you will be using while carrying. If there are multiple calibers, then
you need to indicate the caliber by listing both calibers.
Make Model Caliber Serial Number
Smith and Wesson S-Auto 357 /.38 347XXX

You will need to qualify with the weapon as shown above using both calibers. The

qualification must show on your training certificate.

May | come to the Sheriff's Office and wait for no shows or

cancellations of appointments?

No. Currently, our office is unable to accommodate walk-ins due to file preparation
requirements.

I was unable to make my appointment. Can I reschedule?

Yes, you may reschedule up to three (3) times within (3) three months by signing back
into your account via the Order Tracker link provided to you by Permitium upon
submission. After a third no show appointment or rescheduling of an appointment
without contacting the CCW unit for an extension, the application will be withdrawn,
without refund.

What do | need to bring to my Live Scan and Interview appointment?

A valid California Driver’s License or Government issued photo ID is mandatory.

Can | get my Live Scan done at a different location?

Do not go to another agency, the Live Scan fingerprints MUST only be completed at the

San Joaquin County Sheriff’s Office.

Can my spouse, friend, or a family member pick up my CCW Permit for me?

No. Applicants must show their valid California Driver’s License or Government issued
photo Identification Card when picking up their CCW permit.

What if my CCW permit has been lost or stolen?

within ten (10) days report the theft or loss to the local law enforcement where the loss or
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theft occurred and email the report and/or information obtained (including Crime Report
number, date/time occurred, and location of occurrence) to CCW@sjgov.org. A Police
report MUST be filed for a DUPLICATE CCW application. For damaged licenses, the

damaged original document will need to be returned to the department.

Do | have to qualify with each firearm | want listed on my permit?
AB 2103 went into effect on January 1, 2018 and it required training to include instruction on
firearm handling and shooting techniques, and to also include a demonstration by the

applicant of shooting proficiency and safe handling of EACH firearm the applicant will

be licensed to carry and to include live-fire exercises conducted on a firing range.

Can | have my spouse’s weapon on my permit?

No. Each weapon listed on your CCW must be registered in California under the
applicant’s name.

What should | do if | am pulled over or contacted by a law enforcement officer?

During any law enforcement contact, you are required to disclose your status as a CCW
permit holder AND disclose whether or not you are carrying a weapon on your person or in
your vehicle.

What should | do if | am Detained, Cited/Arrested, Booked for a Misdemeanor (eg. Drunk
Driving, Exhibition of Speed, Brandishing a weapon, etc. ) or for any Felony charge ?

It is your responsibility to contact the CCW unit by email or telephone within 10- days of
the incident. CCW@sjgov.org or (209) 468-5822

What happens if | am late applying for my renewal and my renewal application is still in

process or | haven’t been able to pick it up yet? Do | have to startover?

+ If late in Renewing your CCW Permit: Applicants are given 90 days after their CCW
expires to apply as a RENEWAL applicant. After 90 days applicants will have to start
over and apply as a NEW applicant, including being fingerprinted. Exception, you have
called (209) 468-5822 or emailed CCW@sjgov.org and given a valid excuse and have

been granted an extension.

o If late in picking up your approved Permit: Applicants have an additional 90 days
after they are notified that their RENEWAL permit has been approved by the Sheriff to
complete their eight (8) hour update training and pick up their CCW permit. If not
picked up your application will be withdrawn, and per Permitium policy, no refund will
be forthcoming.

NOTE: Applicants MAY NOT under any circumstances carry a weapon concealed after
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their current CCW Permit is expired.

Do firearms carry over from my original or renewal application to my modification
application?

No. Each application submitted must be filled out in its entirety, list all weapons. No
information from the previous application(s) fill in sections of the new application.

Is renewing a CCW permit automatically done?

No. CCW permit holders are responsible for receiving proper training and completing an
application for renewal.

Reminder: Applications will take a couple months to process; you can reapply up to ninety
(90) days prior to your expiration date. You will not be given any reminders by Permitium,
it is your responsibility to complete your renewal application and provide required
documents before your expiration date.

My current CCW permit expires before my availability to take a safety

training class; can | continue to carry my weapon(s)?

No. Any expired CCW permit is invalid, and it is illegal to carry a concealed weapon in the
state of California if you do not have a valid CCW permit granted by a county within the

state.

What do | need to do if | moved out of California to another state?

You must notify our agency by email ccw@sjgov.org or telephone to the CCW Unit (209)
468-5822 and surrender your CCW permit to San Joaquin County Sheriff's Office within
ten (10) days of moving out of California.
* You may surrender your permit to our department in person or mail it along with your
written notification to:
San Joaquin County Sheriff's Department
Professional Standards Division — CCW Unit
7000 Michael Canlis Blvd.
French Camp, CA 9523I1
What do | need to do if | have changed my hame?
You must complete the CCW Modification Form in its entirety via Permitium. You will need
to upload your new photo ID showing your new name change on it, and other supporting
documents such as a court order or a marriage certificate validating a legal change.

Make sure you fill out all parts of the modification application.

What do | need to do if | have changed my address and still live in San Joaquin County?
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You must report any change of residence to the San Joaquin County Sheriff’s Office,
Professional Standards Division in writing within ten (10) days. In addition, you must
complete the CCW Modification form in its entirety available through Permitium, and once
processed, pick up your modified CCW Permit which displays your new address when it is

approved.

You must contact DMV and change your address to reflect the change of address with in
ten (10) days. You do not need to get a new physical Driver's License, but the new address
must be listed on the state DMV website. You can make the address change online at:
dmv.ca.gov/portal

What if my CCW is Denied or Revoked?

PC 26206 (NEW in 2024): A request for Hearing to Challenge Disqualified Persons
Determination” form is provided to all Denied/Revoked applicants. The applicant
must file this form with the San Joaquin County Superior Court within thirty (30)
days of being Denied or Revoked. The San Joaquin County Sheriff's office will be
required to provide documentation, including criminal history of the applicant
within 14 days of the request. If the court overrides the Sheriff's decision and a
CCW permit is issued by the Court, the CCW Permit will state “This CCW Permit
was issued pursuant to Penal Code Section 26202(d)(1) by order of Judge XXX.”



